- Yazarların uzmanlık ve ilgi alanlarına göre dergi/gazete ve kitaplara yazdıkları araştırmaya, incelemeye dayalı yazılarıdır.
- Makale yazımında yazılacak konularda uzman olmak önemlidir. Uzman değilseniz, makale yazmanız zordur. Ortaya çıkacak yazı yarım yamalak olacaktır.
- Makale, daha önce yazılan makalelerin ve tezlerin sentezi değildir. Makalede ileri sürdüğünüz bir düşünce veya tez olmalıdır. Makale bilgilerin tekrarından ziyade olaylara farklı bakmak ve yeni bir tez ortaya atmaktır.
- Makalelerinizin ilgi görmesi ve okunması için konularınızın güncel olmasına dikkat edilmelidir. Güncel olmayan makalelere okuyucular ilgi göstermez. Ondan dolayı güncel konuları takip edip, öncesinden hazırlıklara başlanmalıdır.
- Makalelerde fotoğraf ve kaynak önemlidir. Mümkün oldukça kaynak ve fotoğraf belirtin ki makalenin gerçekliği ve inandırıcılığı artsın.
- Makale yazmaya başlamadan önce makalenin konusu hakkında önceden karar verilmiş olması gerekmektedir. Makale yazım esnasında konuya karar verilmez. Planlamadan yazılan makale yarım yamalak olacaktır.
- Makale yazım öncesinde araştırmalar yapılıp, notlar alınması ve sonrasında bu notların düzenlenmesi aşamasına geçilmelidir.
- Makalelerde çok bilindik bilgilerden ve gereksiz tekrarlardan sakınmak gerekir.
- Notlarınızı düzenleyip, makaleye dönüştürdünüz gibi dergi/gazetelere göndermeyiz. İlk taslağınız üzerinde çalışmaya devam edin ki bilgi yanlışlarından ve hatalardan arındırabilesiniz.
- Makalenizdeki bilgilerin doğruluğundan emin olun. Yanlış ve olası bilgileri makalenize eklememeye dikkat edin. Yanlış bilgilerin önüne geçe bilmek için makalenin yazımında aceleci olmamaya çalışın.
- Makalenizi bitirdikten sonra tanıdığınız ve güvendiğiniz alanında uzman dostlarınıza gönderin. Öneri ve eleştirilerini alın. Bu aşamada gerekli uyarıları önemseyip, tekrar makalenizi gözden geçirmekte fayda vardır.
- Makalenizi gözden geçirip, uzman görüşü de aldıktan sonra makalenizi dergi/gazetelere gönderebilirsiniz.
- Unutmayın gazeteler çok az makale yayınlar.
- Makaleniz dergide yayınladıktan sonra, makalenizin yazıldığı alanda kitap derlemelerinde de yayınlatabilirsiniz.
- Edebiyatımızda tanınan makale yazarları: Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Şemsettin Sami, Cenap Şahabettin, Fuat Köprülü, A. Hamdi Tanpınar, Mümtaz Turhan, Mehmet Kaplan vd…
Hayalim Yazar Olmak kitabından
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli